Tak mnie zainspirowało to PIĘKNE CIASTO:), że postanowiłam je upiec:)
Wyszło wspaniałe - BARDZO POLECAM super wygląda ... a jak smakuje....
Gwiazdy zrobiłam z ciasta drożdżowego wg tego przepisu wyszły mi dwa wspaniałe ciasta , które upiekłam na blaszce okrągłej do pieczenia pizzy - średnica koła 30 cm.
Masa makowa - zrobiona wg własnego przepisu:
2 szkl. maku zalanego wrzątkiem na 2-3 godz. - maku nie mielę, następnie dobrze odcedzam na sicie
3 całe jajka
3/4 szkl. cukru
1/3 kostki margaryny - ja używam "Kasi"
parę kropel olejku migdałowego
3 łyżki kaszy manny
dobrą garść rodzynek - zalewam wrzątkiem aby zmiękły
Całe jaja ubijam z cukrem na puszystą masę - około 8-10 minut, następnie dodaję margarynę, ubijając cały czas dodaję po łyżce maku aż do wyczerpania, następnie kaszę mannę, olejek migdałowy. Na samym końcu dodaję rodzynki które mieszam już łyżką.
Masę makową - podzielić na dwie porcje. Ja tego nie zrobiłam dlatego w pierwszym placku jest mniej masy (bałam się żeby ciasto nie było za mokre od maku) a do drugiego dodałam całą resztę i było dużo lepsze z większą ilością masy a ciacho było super !!!!
Wierzch ciasta posmarowałam rozmąconym jajkiem.
Piekłam około 40 minut w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto polukrowałam lukrem pomarańczowym
sok z 1 pomarańczy i cukier puder - cukru dodajemy do soku tyle aby miał konsystencję gęstej śmietany.
Fotki nie są najlepszej jakości ale były robione późnym wieczorem i w pośpiechu bo ciasto znikało w zastraszająco szybkim tempie.
Zapraszam na małą fotorelację:):):)
Oto pierwszy placek
a tyle z niego zostało po 20 minutach
a to drugi placek przed polukrowaniem
po polukrowaniu
Dzięki za odwiedziny i czułe słówka.Pozdrawiam serdecznie:):):):)
1 komentarz:
Wow, das schaut aber lecker aus.
lg Monika
Prześlij komentarz